06 – 28 53 19 92 info@go4goals.nl

Door creatief te zijn met je eigen afbeeldingen, kun je extra backlinks genereren naar je website. Het genereren van links naar je website via afbeeldingen is een kunst op zich. Er zijn een aantal opvallende verschillen met traditionele linkbuilding. Om het goed te kunnen doen, heb je een mix nodig van creativiteit, nieuwsgierigheid en de juiste tools.

We geven je graag tastbare tips hoe je met succes links via afbeeldingen kunt bouwen. Daar gaan we!

Tip 1: Weet welke links je wilt leggen

Het is ten eerste ontzettend belangrijk dat je weet welke links je denkt te kunnen genereren. Denk hierbij aan het volgende:

Populaire platforms in de sector – De beste pagina’s

Wat zijn de belangrijkste platforms of grootste websites waar je graag een link van wilt verkrijgen?

Pas dan kun je begrijpen wie de influencers zijn op die platforms. Wie schrijft de content? Met wie kun je contact opnemen? Welke pagina’s van die websites scoren momenteel het beste in zoekmachines?

Er zijn een aantal tools die je kunt helpen om deze informatie te krijgen.

  • De Open Site Explorer van Moz laat je de belangrijkste pagina’s zien die een link naar jouw website hebben gelegd.
  • SimilarWeb heeft een zogenaamde popular page report. Het is erg interessant om door deze rapporten en informatie te graven.

Oude populaire afbeeldingen

Wat zijn afbeeldingen op jouw website die populair zijn? Je zou deze kunnen vernieuwen en bijwerken.

Een erg leuke tool hiervoor is BuzzSumo’s Infographics Filter. Je kunt daar het onderwerp invoeren, vervolgens een sector waar je je op wilt richten en daarna kun je zoeken bij de infographics of je misschien wat leuks tegenkomt.

Maak afbeeldingen/images van populaire content

Je kunt simpelweg populaire content visualiseren. Er liggen hier erg veel kansen om deze content om te vormen tot afbeeldingen voor verschillende platforms voor link building. Denk bijvoorbeeld aan whiteboards, handouts of andere grafische weergaves

Influencers

Influencers zijn personen met websites (vaak social media pagina’s en/of blogs) met een groot aantal volgers. Deze influencers hebben een grote invloed op hun volgers. Wat de influencer zegt, doen de volgers. Gebruik deze influencers door ze te vragen of overtuigen om jouw afbeeldingen te delen. Rijk ze jouw afbeelding aan en vraag ze deze afbeelding te delen met een link naar jouw website. 

Tip 2: Doe een keyword onderzoek

Wanneer je helder ideevoor ogen hebt hoe je de links met afbeeldingen wilt leggen, is een keyword onderzoek erg belangrijk om alle puzzelstukjes bij elkaar te krijgen. Een keyword onderzoek geeft namelijk een goed beeld van waar mensen naar zoeken, wat betreft je product, onderwerp, enz.

Een goed concept hiervoor geeft Dan Shure. Het idee hierbij is dat keywords met statistieken of feiten achter het keyword eigenlijk een reden bevatten in de zoekopdracht om een link te leggen. Super handig dus! Deze mensen zoeken dus naar iets om naar te verwijzen, om misschien een link naar te leggen, in te voegen in een presentatie of in een artikel. Het is de simpelste manier om het doel van de link building te achterhalen.

Evalueer alles met betrekking tot je afbeeldingen. Hebben bepaalde keywords, afbeeldingen of foto’s een goede zoekvolume en liggen er dus kansen voor het grijpen? Hoe zit die zoekopdracht er momenteel uit? Je moet hiervoor een goed beeld hebben van de huidige ranking in zoekopdrachten. Hoe ziet deze eruit? Wat staat er op nummer 1 t/m 10 in de zoekresultaten? Ook voordat je nieuwe content gaat schrijven of toevoegen, zou je een goed beeld moeten hebben van de huidige zoekresultaten, zodat je hier goed op in kunt spelen.

Je moet weten wat je kan verbeteren voordat je een volledig beeld hebt van hoe je het kunt verbeteren.

Een tip die ik je wil meegeven, is om te evalueren of je afbeeldingen verschijnen in bepaalde zoekopdrachten. Zo ja, dan weet je wat het doel van de zoeker is bij de zoekopdrachten waar jouw afbeeldingen in de resultaten verschijnen. Meten is weten!

 Tip 3: Waarde toevoegen

We gaan vervolgens een stap verder door waarde toe te voegen aan je afbeeldingen. We zijn nu in de brainstorm fase. Je hebt hopelijk al wat ideeën verzameld, je weet waar je links van wilt krijgen en je moet er op een bepaalde manier waarde aan geven. Bijvoorbeeld:

Referentie/bladwijzer, iets wat mensen opslaan en later raadplegen.

Perspectief is een interessante. Sommige mensen doen dit erg goed. Ze kunnen gegevens of ingewikkelde concepten visualiseren. Dit is dus een goede manier om afbeeldingen en graphics te gebruiken.

Prints werken nog steeds erg goed. Moz heeft een SEO dev Cheat Sheet Dit is een lijst met punten die je na kunt lopen om je SEO te verbeteren.

Organiseer je afbeeldingen. Een goede manier om links te krijgen, is om je afbeeldingen goed te organiseren en te presenteren. Selecteer bijvoorbeeld de top 25 afbeeldingen van een evenement, een beurs of een ander aspect van je bedrijf en zorg dat deze afbeeldingen er fantastisch uitzien. Deze kunnen mensen enthousiast maken over je content.

Gregory Ciotti onderstreept dit in zijn fantastische artikel ‘Why a Visual Really Is Worth a Thousand Words’. Hij stelt heel duidelijk dat je gewoon zou moeten doen wat voor de hand ligt. Pak het niet te moeilijk aan.

Tip 4: Optimaliseer

Wanneer we dat op orde hebben, kunnen we de afbeeldingen gaan optimaliseren. Hoe? Dat kun je hier lezen. Maar, speciaal voor jou hebben we hier de basisaspecten even op een rijtje gezet.

Titel – Je moet ervoor zorgen dat de titel van de afbeelding het keyword bevat en je boodschap juist overbrengt.

Een alternatief op tekst voor de slechtziende, die meer met spraak werken – Dit betekent dat je de afbeeldingbeschrijving beschrijvend moet verwoorden en dus geen nummers en leestekens achter elkaar.

Comprimeren – Dit is zeer belangrijk. Het is namelijk super belangrijk dat een pagina snel laadt. Wanneer een pagina te langzaam laadt, zullen bezoekers het geduld niet opbrengen om te wachten en afhaken. Dit wordt vaak veroorzaakt door afbeeldingen die veel te groot zijn. Er zijn tal van tools die afbeeldingen kunnen comprimeren. Bjivoorbeeld Optimizilla.

SRCSET  Source set attribute is erg technisch, maar wel erg interessant. Het is een afbeeldingen-tool waarmee je een minimale browsergrootte kunt instellen waarin je de afbeelding in verschillende groottes wilt laten zien. Er kan niet op elk apparaat een andere afbeelding worden laten zien, maar je kunt de afbeeldingen wel in verschillende maten afbeelden, zodat de afbeelding op zowel een telefoon als een iPad goed te zien is.

Tip 5: Promoten

Vervolgens wil je natuurlijk je afbeeldingen promoten. Je kunt je afbeeldingen delen op populaire platforms, zoals social media. Wanneer je content heb geüpload, moet je ervoor zorgen dat anderen hiervan op de hoogte zijn. Of wanneer je populaire content hebt gewijzigd met mooie afbeeldingen, zou je ervoor moeten zorgen dat de mensen die de content delen, hiervan op de hoogte zijn.

Tip 6: Informeer de influencers

Vraag aan mensen of ze het willen delen. Er is niets mis met vragen aan je netwerk of ze bepaalde content waar je hard aan hebt gewerkt, willen delen. Wie niet vraagt, wie niet wint! Deze dienst kun vervolgens terug bewijzen door content van anderen in je netwerk zelf te delen in je eigen netwerk.

Tip 7: Controleer de SERP van de afbeelding

Vervolgens kun je de resultaten van je inzet gaan bekijken. De beste manier om dit te doen, is door het zoeken met afbeelding in Google. Dit kun je doen door middel van het camera-icoontje in de afbeeldingen-zoekfunctie van Google. Je kunt hier afbeeldingen uploaden, waarna Google gaat zoeken waar deze afbeelding vandaan komt. Dit is dus een goede manier om erachter te komen wie je afbeeldingen gebruiken, waar het wordt gebruikt en of je een backlink ontvangt of niet. Je zou dit in de gaten willen houden.

Andere tools hiervoor zijn Image Raider en TinEye, maar ik heb niet persoonlijk ervaring met deze tools. Jij wel? Dan ben ik benieuwd naar jouw ervaring in de opmerkingen onder dit artikel.

We gaan er even vanuit dat je je afbeelding vindt in Google-afbeeldingen en dat je afbeelding dus op andere websites wordt gebruikt. Je moet nu meer werk verrichten om een link te verkrijgen. Je kunt de gebruiker van je afbeelding vragen om een link in te voegen naar jouw website voor het gebruik van je afbeelding. Gebruik bijvoorbeeld het volgende sjabloon:

Hallo ,

Hartelijk bedankt dat je mijn afbeelding in je artikel gebruikt. Je hebt een mooi artikel geschreven! Ik vind het niet erg als je mijn afbeelding gebruikt, maar zou je dan bij de afbeelding een link kunnen toevoegen naar de oorspronkelijke website website.com?

Bedankt!

Mijn Naam

Zoiets. Kort en krachtig. Je kunt het ook persoonlijker maken. Anderen zullen je bericht serieuzer nemen als je meer persoonlijke aspecten in je bericht voegt.

Je blijft in dezelfde cirkel navigeren. Je blijft dus continue je content promoten en controleren of je content wordt gedeeld of op andere pagina’s wordt gebruikt. Je zou dus continue moeten blijven vragen aan gebruikers van je afbeeldingen of ze een link naar je website willen toevoegen.

13 + 6 =

Meer informatie

Neem direct vrijblijvend contact op voor een gesprek over Facebook adverteren